A szövegírás három legfontosabb alappillére

A szövegírás három legfontosabb alappillére

A szövegírás első lépése a tervezés. A szövegek ugyanis önmagukban semmit sem érnek, ha nem egy nagy egész részeként alkotjuk meg őket. Különösen igaz ez akkor, ha brandet építünk és egyszerre több felületen is kommunikálunk.

A tartalomgyártás a marketing részeként működik jól. Az ott meghatározott irányvonalak lesznek mérvadók a szövegírói munkában is. Azok nélkül a szöveg csak egy szöveg marad. Nem lesz a brand- és közösségépítés eszköze és az értékesítést sem fogja hatékonyan támogatni.

Mik azok a kérdések, amit mindenképp fel kell tenned? Miért annyira fontos, hogy tűpontosan tudd a válaszokat?  Mára ezt a témát hoztam, hogy segítsek elindulni és biztos alapokra építeni az írást.

Ki a célközönséged?

Ha már elindítottad a vállalkozásodat, akkor tudod kiknek kínálod a termékeidet vagy a szolgáltatásaidat. Akárcsak az élő beszéddel, a szövegekkel is kommunikálsz, méghozzá nem akárkihez és nem mindenkihez, hanem a célközönségedhez. Ha azt szeretnéd, hogy értsék, amit mondasz és ne csak átmenjen, hanem hatással is legyen a mondanivalód, akkor tudnod kell mikor, hol és hogyan mond azt, amit mondasz.

Ehhez szükség van arra, hogy írás előtt Buyer Personát építs és átgondold az ideális vevőd, ügyfeled legfontosabb jellemzőit, személyiségjegyeit, reakciót stb.

Például:

 • milyen általános jellemzőik vannak? (nem, korosztály, személyiségtípus, érdeklődési kör stb.)
 • milyen értékrenddel rendelkeznek, mi az, ami fontos számukra?
 • milyen kihívásokkal, nehézségekkel küzdenek a mindennapokban?
 • mi az a konkrét probléma, amiben te tudsz segíteni nekik?
 • milyen online felületeken vannak jelen és mikor?

Miben tudsz segíteni?

A termékeddel, szolgáltatásoddal segítesz megoldani a célközönséged egyik fontos problémáját. Minél sokrétűbben ismered és minél jobban át tudod érezni ezt a kihívást, annál jobban tudsz kommunikálni róla. Fontos, hogy azok, akiket megcélzol a tartalmaiddal, megértsék miért jó az, amit kínálsz nekik, miért épp nekik jó és miért pont a te támogatásodat vegyék igénybe?

Ehhez szükség van arra, hogy probléma-megoldás fókuszban gondolkodj és ebben a struktúban kommunikálj a termékedről, szolgáltatásodról.

A probléma:

 • egy olyan nehézség, kihívás, ami rossz érzést (pl. fájdalmat, félelmet, bizonytalanságot stb.) okoz
 • meg akarják oldani, hogy végre megszabaduljanak tőle, hogy eltűnjenek az ezzel kapcsolatos negatív érzéseik
 • még nem találták meg azt a megoldást, ami által ez megvalósulhatna, ezért jelenleg is keresőfázisban vannak

A megoldás: a te terméked, szolgáltatásod.

Miért tőled vásároljanak?

Bármit is kínálsz, valószínűleg nem te vagy az egyetlen, akitől azt a valamit be tudják szerezni vagy igénybe tudják venni, mint megoldást a problémájukra. (Kivéve, ha niche, azaz réspiacot célzol.) Nem is kell, hogy valami überegyedit hozz létre, a lényeg, hogy különlegesen kommunikálj róla. Ha márkát építesz, akkor ezt a különlegességet te magad adod azzal, amilyen vagy, amiben hiszel, amiért egyáltalán belekezdtél a vállalkozásodba. Ez egy olyan esszencia, ami a terméked, szolgáltatásod legnagyobb hozzáadott értéke lehet, ha az online kommunikációdban is hangot adsz neki.

Ezeket gondold át:

 • milyen értékeket vallasz és mit képviselsz a munkáddal?
 • milyen pluszt adsz, amit mástól nem kapnak meg?
 • mik az erősségeid, miben vagy más, mint a többiek?
 • mi a küldetésed, ami hajt és mi a víziód, ami felé tartasz?

Ha úgy érzed egyedül nem megy és szeretnél megbízni szövegírással, akkor várom az üzeneted a Postaláda menüpontban.


Related Posts

Tartalomtípusok, amikre neked is szükséged lehet

Tartalomtípusok, amikre neked is szükséged lehet

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk brandet építeni és a célközönségünket el tudjuk érni többféle típusú szövegre van szükségünk, elvégre egyszerre nem csak egy felületen kommunikálunk. (Ha mégis, akkor…

Milyen képességekkel rendelkezik egy jó szövegíró?

Milyen képességekkel rendelkezik egy jó szövegíró?

Mivel írni mindannyian megtanulunk az iskolában sokan úgy vannak vele, hogy szöveget írni bárki tud. Nem feltétlenül kell hozzá szövegíró. Ez akár igaz is lehet egészen addig, amíg nem tisztázzuk, hogy milyen szövegek megírásáról van szó?Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.