Milyen tartalmak kerüljenek a weboldaladra?

Milyen tartalmak kerüljenek a weboldaladra?

Azt gondolom nem kérdés, hogy vállalkozóként szükségünk van-e egy jól felépített weboldalra. Ha mégis, akkor itt a válasz: naná, hogy igen! Ez ugyanis egy olyan felület, ahol az érdeklődők egy helyen megkapnak minden fontos információt és egyúttal helyben vannak ahhoz, hogy felvegyék velünk a kapcsolatot és vásároljanak tőlünk. Ez így ilyen formában sehol máshol nem teljesül. Ha más oldalakon is fent vagyunk pl. Instagram, akkor persze ott is ki tudják mazsolázgatni maguknak az infókat és akár üzenetet is tudnak írni nekünk, de valljuk be ez sokkal kevésbé profi megoldás, mint egy szép, strukturált weboldal.

STATIKUS ÉS DINAMIKUS TARTALMAK

A weboldalak alapvetően statikus tartalmakból állnak, ami azt jelenti, hogy olyan szövegek kerülnek rá, amik fixek, tehát nem vagy legalábbis nem sűrűn változnak. Gondolok itt például a bemutatkozásra, a termék- vagy szolgáltatásleírásokra. Ezeket a tartalmakat legfeljebb csak akkor módosítjuk, ha változik valami a vállalkozásunk működésével kapcsolatban, mondjuk lesz egy új szolgáltatásunk vagy új termékeket kínálunk a régiek mellett/helyett.

Egy honlapnak nem csak statikus, hanem dinamikus tartalmai is lehetnek. Ez általában egy blog oldal szokott lenni, amit folyamatosan új bejegyzésekkel frissítünk (ettől lesz dinamikus, azaz változó). Ez is fontos része a weboldalunknak, hiszen ha link formájában más felületeken is megosztjuk őket, akkor szépen ide tudjuk irányítani az olvasóinkat. Itt pedig már helyben vannak, ha úgy döntenek, hogy szeretnének vásárolni tőlünk. Emellett más előnye is van a dinamikus szövegeknek. Például a Google is jobban szereti (mivel a felhasználók is jobban szeretik) azokat az oldalakat, ahol mindig van új olvasnivaló.

Most én elsősorban a statikus tartalmakról fogok beszélni, mert ezek adják a weboldal vázát. Hogy ezt kiegészíted-e egy bloggal vagy sem, az már igazából csak részletkérdés.

Egy weboldaladnak az alábbi kérdésekre kell választ adnia:

  • Ki vagy te?
  • Miben tudsz segíteni?
  • Milyen szolgáltatásaid/termékeid vannak?
  • Milyen árakon tudnak vásárolni tőled?
  • Miért tőled vásároljanak?

A válaszokat pedig nagyjából másodpercek leforgása alatt kell megkapniuk anélkül, hogy bogarászniuk kellene, hogy mit hol találnak. (Nagyon elkötelezettnek kell lennie annak, aki erre hajlandó.)

  1. KI VAGY TE?

Bár alapvetően a termékeid, szolgáltatásaid iránt érdeklődnek azok, akik a weboldaladra látogatnak, de hidd el, legalább annyira érdekli őket az is, hogy kitől vásárolnak. Egyrészt szeretnék tudni, hogy mennyi ideje foglalkozol az adott területtel és milyen tapasztalataid, referenciáid vannak. Másrészt viszont az “emberi” oldalad is érdekli őket, hogy például milyen a személyiséged, milyen hobbijaid vannak és milyen értékek szerint élsz, dolgozol. Nyilván célközönségtől is függ, hogy mennyire érdemes elvinned személyesebb irányba a bemutatkozásodat és mit érdemes elárulnod magadról, de én azt gondolom, hogy ezzel sokkal önazonosabbá és megkülönböztethetővé válsz. Arról nem is beszélve, hogy ha jobban is megismernek, akkor könnyebben tudnak kapcsolódni hozzád.

  1. MIBEN TUDSZ SEGÍTENI?

Sokan, akik a weboldaladra tévednek nem olvasgatni jönnek, hanem célirányosan megoldást keresnek egy problémájukra. Konkrétan szinte azonnal szükségük van az információra, hogy te vajon tudsz-e segíteni nekik? Felmerülhet benned a kérdés, hogy hát bakker, ha valaki grafikust keres és látszik az oldaladon, hogy te az vagy, akkor hogy a viharba ne tudnál segíteni…ez egyértelmű, nem? Az a helyzet, hogy nem. Lehet, hogy valaki például egy nyomtatott plakátot szeretne, ezért azt fogja keresni az oldaladon, hogy csináltál-e már ilyet vagy vállalsz-e egyáltalán nyomtatott grafikai munkákat? Engem sem feltétlenül mindenki azért keres, hogy kiszervezze nekem a szövegírást, hanem azért, hogy átnézzem az általa írt szövegeket vagy videó scripteket írjak.

  1. MIÉRT TŐLED VÁSÁROLJANAK?

Erre kérdésre lehet, hogy nem jön kapásból a válasz, mert ez valamilyen szinten önismereti munka is, hogy rágyere mi az a plusz, amit az érdeklődők csak nálad kapnak meg. Persze lehet, hogy neked hamar meglesz vagy már eleve egyértelmű számodra, az tök jó! Ha viszont nem, akkor érdemes azon a vonalon elindulni, hogy miért szeretnek veled dolgozni vagy miért szeretnek tőled vásárolni? Illetve érdemes a saját szempontodból is vizsgálni a dolgot, hogy számodra kik az ideális ügyfelek, vásárlók? Ez ugyanis általában valami olyan dolog szokott lenni, ami azonos bennetek, például értékrend, gondolkodásmód, hangsúlyos személyiségjegy vagy stílus. Érdemes kicsit komplexebben gondolkodni erről, az ugyanis kevés, hogy azért szeretnek, mert mondjuk szoktál kedvezményt adni az árból. Ezt ugyanis bárki meg tudja tenni, ettől te még nem leszel egyedi.

  1. MILYEN SZOLGÁLTATÁSAID/TERMÉKEID VANNAK?

Ez valamilyen szinten kapcsolódik a 2-es ponthoz, hiszen a szolgáltatás- vagy terméklistával is informálód az érdeklődőket, hogy miben tudsz segíteni nekik. Ám ezzel már sokkal részletesebben teszed ezt, hiszen ezekhez ideális esetben tartozik egy leírás is, amiben benne van, hogy egy-egy szolgáltatásod vagy terméked pontosan mit foglal magában és mit érdemes tudni róla. Aki komolyabban is érdeklődik és meggyőzőnek találja azt, amit lát, olvas nálad, ő a részletesebb információkra is kíváncsi lesz. Neked pedig ezt az igényt is érdemes kielégítened a tartalmakkal. Egyébként meg neked is sokkal egyszerűbb, ha nem kell mindenkinek egyenként elmondanod, hogy mit kell tudniuk, hanem a weboldaladon el tudják olvasni.

  1. MILYEN ÁRAKON TUDNAK VÁSÁROLNI TŐLED?

Ha termékeket kínálsz, akkor azt gondolom egyértelmű, hogy fel kell tüntetned az árakat a termék fotója, leírása mellett. Ha szolgáltató vagy, mint ahogy én is, akkor más a helyzet, hiszen sok esetben egyedileg határozzuk meg, hogy egy munkát mennyiért vállalunk el. Ha ezzel te is így vagy, akkor ezt érdemes kommunikálnod a weboldaladon is, hogy egyértelmű legyen. A dolog persze nem ilyen egyszerű, az érdeklődők ugyanis teljesen érthető módon mindig kíváncsiak arra, hogy mennyiért dolgozol. Ez ugyanis a döntésükben is fontos szerepet játszhat. Érdemes tehát egy tájékoztató árlistát kitenned vagy az egyes szolgáltatásaidhoz odaírni egy árintervallumot, hogy lássák nagyjából milyen árakra számíthatnak, ha veled dolgoznak együtt.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni és most már egyértelmű számodra mik a legfontosabb tartalmi elemei a weboldaladnak. Ha úgy érzed “házon belül” nem tudod megoldani a szövegírást, akkor bátran keress meg és beszéljük át, hogy milyen feltételekkel tudunk együtt dolgozni ッ


Related Posts

Mitől önazonos egy énmárka?

Mitől önazonos egy énmárka?

Az énmárkád olyan, mint egy online névjegy, ami 100%-ban te vagy. Csak akkor tudja megfelelően betölteni a szerepét, ha ez teljesül, vagyis, ha nem innen-onnan “összeollózva”, hanem tényleg önazonosan építed. Mitől lesz önazonos az énmárkád? Mire kell odafigyelned és milyen hibákat ne kövess el?

Tartalomtípusok, amikre neked is szükséged lehet

Tartalomtípusok, amikre neked is szükséged lehet

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk brandet építeni és a célközönségünket el tudjuk érni többféle típusú szövegre van szükségünk, elvégre egyszerre nem csak egy felületen kommunikálunk. (Ha mégis, akkor…Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.