Mire figyelj a social kommunikációdban?

Mire figyelj a social kommunikációdban?

A social kommunikáció jóformán elengedhetetlen ahhoz, hogy jól működjön a vállalkozásod. A szöveges, videós tartalmakkal, amiket Instára, Facebookra, TikTokra töltesz fel szépen tudod építeni az énmárkádat, meg tudod szólítani a célcsoportodnak megfelelő embereket, akikből aztán sok esetben ügyfelek, vásárlók lesznek.

Először is fontos tudnod, hogy az önazonos social media jelenlét megalkotása egy folyamat az első posztodtól egészen odáig, hogy már nem jelent különösebb nehézséget a tartalmak létrehozása. És persze ideális esetben mindez úgy történik, hogy közben el is éred a kívánt cél(oka)t. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mik a legfontosabb dolgok, amikre oda kell figyelned, hogy megtaláld a helyes irányt.

Ha úgy érzed nem az igazi az online jelenléted vagy legalábbis lehetne jobb is, akkor most segítek, hogy sínre állj a posztolással, s megtapasztald annak minden pozitívumátpéldául aktivitás növekedés, márkaközösség épülés, új ügyfelek/vásárlók szerzése, bevételnövekedés stb.

Ez igazából egyértelmű, de azért leírom, mert hátha valakinek mégsem az ッ

Szuper az irány, ha…

 • szépen növekszik a közösséged a célcsoportodnak megfelelő emberekkel
 • sorra kapod a pozitív visszajelzéseket, hogy klassz az, amit csinálsz
 • új vevők, vásárlók is érkeznek a közösségi felületeidről, akik az “ideális” kategóriába tartoznak
 • úgy érzed, hogy 100%-ban önazonosak a posztjaid
 • jó érzés jelen lenni a social médiában, élvezed a tartalomgyártást

Ez azt jelenti, hogy a posztjaid betöltik a szerepüket és te is élvezed azt, amit csinálsz. Szuper, ha mindkettő pipa. Ha nem, akkor lehet, hogy csak időre van szükség, ugyanis, mint mondtam a social kommunikáció nem egy instant megoldás. Persze elképzelhető, hogy van mit javítanod, csiszolnod rajta, ehhez hoztam most 5 kérdést, ami segít az önelemzésben.

 1. A TARTALMAID CÉLJA AZ ÉRTÉKADÁS?

Elképzelésem sincs hogy, de régen tök jól működtek a top-shop jellegű tartalmak, amik semmi másról nem szóltak, mint arról, hogy vedd meg a terméket/szolgáltatást, mert az bazi jó lesz neked. Azóta nagyot változott a világ és az igények is mások lettek. Egyre okosabbak, tájékozottabbak vagyunk és már nem elégszünk meg azzal, ha valaki azt mondja nekünk, hogy ez vagy az mennyire fantasztikus. Most már csak akkor hiszünk el bármit is, ha olyan embertől halljuk, akiben megbízunk.

Kevés egyértelműbb dolog van annál, mint amikor valaki csak el akar adni nekünk valamit. Figyeld meg magad, egyszerűen érzed, hogy a másik tényleg adni akar neked vagy csak az vezérli, hogy “elvegyen” és ezzel haszonhoz jusson. Szóval érdemes külső szemmel is megvizsgálnod magad, mert nagyon fontos, hogy ne kizárólag azért legyél jelen a social felületeken, hogy eladj. Persze mindannyian pénzből élünk és szeretnénk vásárlókat, ügyfeleket szerezni, de ez csak úgy lehetséges, ha nem csak hirdetünk és cselekvésre buzdítunk, hanem közben értéket is adunk.

 1. A CÉLKÖZÖNSÉGEDHEZ SZÓLSZ?

Tökre érthető, ha szeretnéd, hogy a termékeidet, szolgáltatásaidat mindenki megismerje és ebből a mindenkiből sok-sok vásárlóra, ügyfélre tegyél szert. Ez azonban nem így működik, a mindenki ugyanis rengeteg ember és ha tetszik, ha nem legyen bármilyen szuper az, amit csinálsz, nem fog kelleni mindenkinek. Ráadásul ma már annyian foglalkoznak ugyanazzal a dologgal, hogy egyszerűen muszáj szűkebbre vennünk a célközönségünket. Lehet, hogy valaki épp webdizájnert keres és van 3 ember is, akivel együtt dolgozhatna ő valamiért mégis téged választ. Na, pontosan ezt a “miért”-et kell kideríteni és a tartalmakat is erre szabni.

Amúgy meg neked is könnyebb, ha célirányosan megvan a fejedben, hogy ki az ideális vevőd, ügyfeled, illetve mi miatt választanak téged. Így ugyanis sokkal könnyebb kitalálni, hogy miről és hogyan írj. Nem feltétlenül kell tudnod a teljes élettörténetüket, a lényeg, hogy azok a dolgok legyenek tiszták, amik számodra is fontosak. Például, hogy legyen elég jövedelmük és ne akarják lealkudni feleannyira a munkád díját, ha ez neked lényeges. (Gondolom igen ッ) Vagy, hogy legyenek inkább fiatalok, akik rugalmasan állnak a dolgokhoz és nyitottak az új megoldásokra.

 1. SZEMÉLYES TÖRTÉNETEKET IS MEGOSZTASZ?

Talán te is hajlamos vagy arra, hogy tartalomkészítéskor magadra vedd a komoly vállalkozói szerepet. Nyilván, ha a célközönséged “megköveteli”, akkor nem nagyon tudsz elrugaszkodni a hivatalosabb témáktól, megfogalmazásoktól, viszont érdemes tudnod, hogy a kapcsolódás mindig a bizalmon alapszik. Bizalmat pedig a legjobban akkor tudsz építeni másokkal, ha meg mered mutatni magadat. Úgy értem nem csak a komoly vállalkozói énedet, aki mindig minden helyzetben állja a sarat és topon van, hanem az esendő emberit is, akinek vannak rossz napjai és alkalomadtán hibázik is.

Szóval bátran megoszthatsz személyesebb hangvételű tartalmakat is, hogy kicsit jobban is megismerjenek. Persze, nem kell mindent elmesélned. Az, hogy éppen rosszul aludt a kutyád, nem biztos, hogy jó poszt téma lenne, de ha emiatt mondjuk csúsztál az egyik munkáddal, ami pont jól jött ki, na abból már egy tök izgalmas story kerekedhet. A storytime-os tartalmakat nagyon jól lehet kombinálni a cselekvésre buzdítással is, szóval nem kell választanod egyik vagy mások tartalomtípus között. Ezeket a posztokat egyébként sokkal jobban szokták szeretni és azt tapasztalom, hogy például az Insta is jobban “viszi”.

 1. ÖNAZONOS FOTÓKAT OSZTASZ MEG?

Nem feltétlenül kapcsolódik a szövegíráshoz, de a social kommunikációnak bizony vizuális elemei is vannak. Szóval baromi fontos, hogy milyen fotókat osztasz meg. Remélem mondanom se kell, hogy a rossz minőségű, homályos képek egyáltalán nem keltenek bizalomgerjesztő hatást. Még rosszabb, ha egy ilyen kép alatt épp arról beszélsz, hogy mennyire komoly szintre jutott a vállalkozásod. Ha ez tényleg így van, akkor minden bizonnyal futja egy profi fotósorozatra vagy legalábbis egy jobb telefonra, amivel szebb képeket tudsz csinálni.

Nem csak a fotók minősége, hanem azok színvilága, hangulata is rengeteget számít, hiszen azzal is üzenetet közvetítesz. Mindenképp saját képeket ossz meg, még vételenül se máshonnan vedd át őket, mert nagyon nem lesz jó az összhatás és baromira nem lesz önazonos se. A saját fotóid közül minden jöhet, amire ha ránézel azt érzed, hogy “igen ez én vagyok”. Nem baj, ha a színek nem passzolnak össze, azokkal szépen tudsz játszani, például, ha filterezed a képeidet. Külön-külön talán nem olyan nagy a jelentősége (egyébként szerintem de), összhatásban viszont nagyon sokat számít.

 1. ÖRÖMMEL KÉSZÍTED A TARTALMAIDAT?

Úgy érzem arról is érdemes beszélni, hogy egy 1-10-es skálán mennyire érzed kínszenvedésnek a tartalomkészítést. Ugyanúgy, mint a mindenáron eladni akarást, azt is azonnal érzi az ember, ha valakinek semmi, de semmi kedve nincs posztolni, de csinálja, mert kell. Szóval érdemes megfigyelned magad, hogy mi jut eszedbe először, amikor arra gondolsz, hogy meg kell tervezned/írnod a jövő heti posztjaidat. Az, hogy “jajj, bármit csak ezt ne” vagy az, hogy “szuper, alig várom, hogy nekiálljak”. Persze lehet átmenet a kettő között ッ

Nyilván vannak dolgok, amikre érdemes figyelni. Például, hogy mikor aktívak a követőid, melyik tartalomtípusokat szeretik a legjobban, egy héten hány posztra van igényük stb., de egyébként meg bátran csinálhatod úgy, ahogy jól esik. Posztolj nyugodtan akkor, amikor be tudod illeszteni a napodba és írj arról meg úgy, amiről és ahogy jól esik. Nem feltétlenül kell mindig a statisztikákhoz meg a célközönségedhez igazodnod. Persze jó, ha több mindenre is figyelsz, de közben az is fontos, hogy mi milyen érzést okoz.

Szóval röviden összefoglalva az 5 pont:

 • ne csak eladni akarj, adj értéket – például tudást, inspiráló gondolatokat stb.
 • úgy készítsd a posztjaidat, hogy közben tudod ki az ideális vevőd/ügyfeled
 • mutasd meg magad, ossz meg személyes tartalmakat is, amikkel jól tudsz bizalmat építeni
 • figyelj oda a fotóidra, mindig saját képet ossz meg, amire ha ránézel azt érzed, hogy te vagy
 • kísérletezd ki hogy tudod úgy csinálni, hogy közben élvezed is

Ha pedig kiszerveznéd a tartalomgyártást, akkor tudod hol találsz ッVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.